Всички днес говорят за изненади в резултатите от парламентарните избори. А

...
Всички днес говорят за изненади в резултатите от парламентарните избори. А
Коментари Харесай

Защо Величие не е никаква изненада?

Всички през днешния ден приказват за " изненади "  в резултатите от парламентарните избори. А " най-голямата изненада ", единомислещи са телевизионните коментатори още от изборната нощ, е партия " Величие ", която влиза в новото Народно заседание.

За тази групировка се приказва като че ли се е появила през вчерашния ден. Едва ли не на магия събрала задоволително гласове, с цел да бъде парламентарно показана. Но това не е първият ѝ триумф:  " Величие " се появи официално на политическата сцена на изборите за локална власт през есента на 2023 и успя да завоюва близо 41% от гласовете в община Ветрино.

Кои са Ивелин Михайлов и " полковник "  Николай Марков

Всеки, който назовава новата проруска националистическа партия " Величие "  изненада, или няма интернет, или просто не знае къде да следи развитията през 2024 година. Или пък счита, че хората във възрастовата група сред 18 и 34 години не съществуват като гласоподаватели в България, написа " Дойче Веле ".

Нейните водачи Ивелин Михайлов и " полковник "  Николай Марков, който в действителност се е уволнил от българските въоръжени сили като подполковник, имат голямо количество почитатели онлайн - в YouTube, във Фейсбук, в редица свои уеб сайтове, само че най-много в TikTok. Стотици хиляди гледания събират видеата в каналите на " Исторически парк ", партия " Величие "  и още десетки други, свързани с Ивелин Михайлов и след това с партията му. През май 2023 година един от каналите в TikTok, с недвусмисленото име kakdaopravimbulgaria, разгласява апел българите да се причисляват към паравоенната съветска формация " Вагнер ", тъй като " братушките дадоха 200 хиляди жертви за нас, в този момент е наш ред ".

Линкът към външен уебсайт в този канал водеше към уеб страницата на " Исторически парк ". Него към този момент го няма. Марков пък беше измежду излъчващите от летище София, когато " идваха самолетите с хиляди бежанци ", които България уж трябваше да одобри след като влезе в Шенген по въздух и вода. Това са единствено два от многото образци за това, че тези хора надалеч не са се появили инцидентно или неотдавна.

Това е популизъм по учебник

Имате ли най-малко един прочут, който е бил неотдавна в " Исторически парк "  и се е върнал впечатлен? Ако имате, значи не трябва да сте сюрпризирани от резултатите от изборите. Имате ли най-малко един прочут, който употребява TikTok и гледа там българско наличие? Ако отговорът е да, значи не трябва да сте сюрпризирани от гласовете за " Величие ". А имате ли най-малко един прочут, който с горделивост твърди, че България е най-великата страна в света, само че никой не я цени? Ако имате, сещате се какво не би трябвало да ви изненадва.

Ивелин Михайлов и неговият " Исторически парк "  изключително сполучливо се възползват от националистическите настроения измежду българите - и тук става дума освен за тези, които са си татуирали лика на Ботев или Левски, а и за тези, които просто обичат националните носии и българската история, най-много средновековната. Които повтарят, че желаят България да стане по-добро място. Които искат да отърват България от политическата класа, която единствено ѝ вреди. Това е популизъм по учебник, от чиято успеваемост никой не би трябвало да бъде сюрпризиран.

Защо " Величие "   не е  " екзотична " партия

Някои нарекоха " Величие "  и " екзотична "  партия. Изобщо обаче не са екзотични посланията ѝ за мир и това да не ни " въвличат във война ". Чуваме ги от доста други партии. Не е екзотична и битката против Зелената договорка. Не е екзотично и инструментализирането на българската история, фолклор и национална горделивост. Ивелин Михайлов е част и от публичния съвет на " Свободна и мирна България ". Организацията събира подписките за осъществяване на референдум за " мир и суверенитет " на България. Стои и зад демонстрациите под надпис " Поход за мир ", на които се повтарят доста от съветските послания за войната, а на някои от събитията се развяваха и съветски флагове. Профилът на Михайлов във Facebook управлява и групата " Свободна и мирна България ", където интензивно се популяризира дезинформация за зелената сила и войната в Украйна. Групата има над 30 000 членове.

Само в обществените мрежи?

И все пак това всички в националите малките екрани тази заран се събудиха учудени. " Вие не сте известни за необятната аудитория ", обръщат се от телевизионния екран към Михайлов и Марков. " Само в обществените мрежи ", продължава изречението. Само че през 2024 година известността в обществените мрежи не е нещо маргинално.

Днес никой не бива да е шокиран, че хора, известни в обществените мрежи, събират поддръжка и на избори. Защото в TikTok и сие са тези млади българи, към които политическите партии не насочат никакви послания. На които никой нищо не дава обещание. Днес това е мъчително ясно.

А арогантността е най-лошият метод да се отнасяме към тези хора. Не са  " отговорни " гласоподавателите им, а тези, които се вършат, че те не съществуват.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР